🎭 🎨 🎻 Kreativní panoptikum # 6 – VOJTA HAMERSKÝ: „Eklektismus pro mě znamená svobodu, možnost nebýt zaškatulkován.“

Čte knihy – nahlas. Pro všechny, kteří nemají čas nebo možnost se s knihou v klidu posadit a ponořit se do jejího textu očima. Audio tvorbou ale jeho tvůrčí záběr ani zdaleka nekončí. Vojta Hamerský svou kreativitou nešetří, operuje s ní na více frontách a dává tak výrazu eklektismus nový rozměr.

Tvůj život se točí především kolem knih. Kdy a za jakých okolností ses rozhodl, že to bude právě knižní vesmír, ve kterém se profesně usídlíš?

Když to hodně nadnesu, tak to k tomu směřovalo tak nějak už od dětství, kdy jsem začal číst a kdy knihy představovaly zcela nový a něčím atraktivní svět. Už na základní škole jsem si založil blog, ale tehdy ještě fakticky spíše „blogísek“. Až když jsem byl na střední škole, začal jsem sledovat profesionálnější knižní blogy, a tak jsem si řekl, že to zkusím taky.

V současné době studuješ knihovnictví se zaměřením na technologie ve vzdělání. Táhlo tě to vždy spíše humanitním směrem, nebo jsi někdy zvažoval i některý ryze technický obor?

Ano, já jsem spíše humanitní typ. Technické či přírodovědné obory mně takřka vůbec netáhnou, nemám na to buňky ani povahu.

„Pohrávat si se zvukovými kanály, přidávat hudební podkres, efekty, všechno to dávat dohromady, skoro jako kdyby to byla rozhlasová hra…“

Tvé jméno si lidé většinou spojí s tvorbou audio literatury. Načetl jsi nejednu povídku českých autorů, zejména fantasy žánru. Co je pro tebe při načítání povídek (a knih) největším oříškem?

Když se bavíme o fantastické literatuře, tak asi hlavně jména a názvy, protože nikdy stoprocentně nevím, jak se některé z nich čtou nahlas. Ale zase… je to fantastika, takže interpretace je mnohdy přímo na mě.

Když si zpětně promítneš své audio povídkové portfolio, tvorba které z nich tě bavila nejvíce a z jakého důvodu?

Asi všechny povídky Míly Lince pro komplet s názvem Hlas Černého hvozdu. Hlavně proto, že je to vůbec moje první audiokniha v oficiální distribuci, což je prostě skvělé! Člověk si ji může koupit na Audiolibrixu nebo Audiotéce, a právě to pomyšlení mi dodávalo při načítání neskutečnou energii.

Načetl jsi také povídku ze světa mojí čarodějné trilogie Erilian – Gryf, který neuměl létat. Byla pro tebe, jakožto narátora, něčím specifická? (* Povídku si můžete zdarma poslechnout i přečíst ZDE.)

To rozhodně byla. Je to vlastně povídka, na které jsem nejvíce experimentoval – pohrával si se zvukovými kanály, přidával hudební podkres, zvukové efekty a všechno to dával dohromady, skoro jako kdyby to byla rozhlasová hra. Moc rád na proces vytváření té povídky vzpomínám.

Audio povídka ze světa trilogie
Erilian – Gryf, který neuměl létat

„Knižní trailery se přeceňují.“

Gryf nebyl naší jedinou spoluprací. Nedávno jsi vytvořil trailer k mé nové knize Lvářka, ve kterém jsi rozpohyboval ilustrace Báry Kyškové. Jaký je tvůj názor na současný fenomén knižních trailerů? Může například nepovedený trailer odradit čtenáře od kvalitní knihy?

Já osobně si myslím, že knižní trailery se přeceňují. Jistě, mají své místo a myslím, že nějakou propagační funkci také mají, ale nikdy se nemohou rovnat těm uchvacujícím filmovým trailerům v kinech, které přitáhnou diváka mnohem více. Rozhodně ale knižní trailery nezatracuji. A samozřejmě si myslím, že něčím nepovedený trailer může alespoň některé čtenáře odradit od čtení daného titulu.

Trailer k románu Lvářka

Jsi ortodoxní knihomol nebo se mezi tvými zájmy najde i něco s knihami absolutně nesouvisejícího?

Já těch zájmů mimo knih mám více. Kromě technologií, které se pojí s mým oborem na škole, je tu pak například divadlo, tanec, hudba, sledování filmů a seriálů či animovaných krátkometrážních filmů.

„Chci dělat více věcí a „vyzobávat si“ z nich to nejdůležitější.“

Začínal jsi s blogem Knižní kukátko, nyní působíš pod „značkou“ Eclectic Guy. Co pro tebe znamená eklektismus? V jakých oblastech života jsi nejvíce eklektický?

Eklektismus pro mě znamená hlavně svobodu, možnost nebýt úplně zaškatulkován. A eklektický se snažím být v různých oblastech života, nejvíce je to vidět na mém čtenářském repertoáru, ale mnohdy se promítá i do mého osobního života ve volném čase zkrátka tak, že chci dělat více věcí a „vyzobávat si“ z nich to nejdůležitější a v danou chvíli nejpodstatnější. Ať už to je poslech hudby, hraní divadla, programování, tanec, tvorba audio nahrávek, natáčení videí a podobně.

Vojtovo veřejné předčítání v knihkupectví Dlouhá punčocha

Natáčíš videa s knižními recenzemi a tipy. Booktuberství a bookstagramerství se ale v dnešní době věnuje neskutečné kvantum lidí. Jak je v takovém „davu“ možné vyniknout, být zapamatovatelný, oslovit své publikum?

Abych se přiznal, moc nevím. Já od začátku razím filozofii, že člověk by měl být při tom, co dělá, prostě svůj. Jen tehdy ti ostatní uvidí jeho zápal a něco, co můžeme nazvat osobnostním kouzlem. Takže – buďte sví.

„Děti neumějí sociální sítě používat tak, aby pro ně nebyly nebezpečné.“

Zabýváš se také mediální gramotností a digitální bezpečností, nedávno jsi na toto téma vytvořil prototyp interaktivních testů pro žáky. Jakým největším nebezpečím jsou v dnešní době děti v online světě vystaveny?

Těch nebezpečí je hodně, i když se to nemusí zdát. Nyní do toho vstupuje ještě celospolečenské, dosud tabuizované téma, které nakousl dokumentární film V síti. U dnešních dětí jsou největším nebezpečím sociální sítě, respektive nebezpečí se skrývá v tom, že je dnešní děti neumějí používat tak, aby pro ně nebyly nebezpečné. Od běžného nastavení soukromí a skrytí citlivých údajů, přes krádež digitální identity až po kyberšikanu. Ale to by bylo na několik dalších rozhovorů.

Vojtova knižní srdcovka – Artemis Fowl od Eoina Colfera

„Baví mě objevovat různé světy, ponořovat se do příběhů, seznamovat se s dalšími postavami.“

Kolik knih průměrně přečteš za měsíc? Co čteš právě teď?

To se různí, já čtu hodně komiksů, knih pro děti a mládež, poslouchám audioknihy a za měsíc se to tak může nastřádat klidně i na 20 až 25 knih. Každopádně nečtu a neposlouchám proto, abych se hnal za čísly. Čtu jen rychle a baví mě objevovat tolik různých světů, ponořovat se do příběhů a seznamovat se s dalšími postavami. Nyní čtu Mechanické srdce a jako audioknihu poslouchám Neobvyklý typ od Toma Hankse.

Vojta Hamerský žije ve svém knižním vesmíru

Tvoje jedna jediná ultra top knižní srdcovka?

Artemis Fowl od Eoina Colfera!

Knihy jsou tvým denním chlebem. Máš také vlastní literární ambice?

Ty jsem měl kdysi dávno ještě na základní a střední škole. Teď už jsem jen čtenář a maximálně „recenzent“ s minimálními ambicemi.

Co je tvým největším tvůrčím snem?

Vytvářet něco, co bude mít hodnotu a budou to moci využívat lidi alespoň v celé České republice, když už ne na celém světě 🙂

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Vojtěch Hamerský

Vojtěch Hamerský (* 1992) je studentem magisterského studia Katedry informačních služeb a knihovnictví, v současnosti pracuje jako obsahový specialista pro Československou bibliografickou databázi. Je nadšencem do digitálních technologií a kromě čtení také miluje hudbu, filmy, seriály a mluvené slovo. V digitálním světě vystupuje pod přezdívkami EclecticGuy nebo EclecticReader. Více na eclecticguy.cz